Historie

Budova našeho Penzionu slaví v roce 2021 stoleté výročí a není tak divu, že má za sebou bohatou historii, kdy o zajímavé příběhy není nouze!

Habermannova vila byla navržena v secesním stylu architekty Popp & Ulrich, kteří se podíleli i na výstavbě šumperského divadla. Stavba byla dokončena v roce 1920 pro rodinu mlynáře Habermanna, který v ní bydlel až do roku 1945, kdy byl poslední den 2. světové války zavražděn. Po válce se vila stala obecním majetkem a obec zde zřídila obecní byty. Původní majitel Hubert Habermann zde pobýval se svojí rodinou a v přilehlých budovách provozoval pilu, mlýn a bednárnu.

Idylické snímky z konce třicátých let. Aurélie Habermannová se svou sestrou, obklopené dětmi.
Idylické snímky z konce třicátých let. Aurélie Habermannová se svou sestrou, obklopené dětmi.

V roce 1997 Habermannova vila po rozsáhlé rekonstrukci přivítala první hosty v penzionu a o rok později se ve sklepních prostorech otevřela stylová restaurace.

Znáte film Habermannův mlýn?

Jeho životní osud se stal nejprve předlohou pro napsání knihy „Habermannův mlýn“ spisovatele Josefa Urbana a pro natočení stejnojmenného dokumentárního filmu režisérů Petra Jančárka a Milana Maryšky. Později se stal inspirací k natočení celovečerního filmu „Habermannův mlýn“ režiséra Juraje Herze, který se rozhodl otevřít jednu z nejkontroverznějších kapitol českých dějin.

Dokumentární film o Hubertovi Habermannovi

Dokument popisující příběh jedné osoby žijící v podhůří Jeseníků v malé obci Bludov. Film je neuvěřitelným příběhem dobra a odvahy, která však byla potrestána těmi, kterým byla darována. Přiběh obyčejného německého mlynáře a majtele pily Huberta Habermanna, který v nepříznivých dobách druhé světové války pomáhal českým lidem na Šumpersku. Bohužel během války na sobě nesl nepřehlédnutelný cejch "Němec", který zastínil i jeho dobrosrdečnou povahu, a tak byl Čechy zavražděn.